Ghid motivant pentru femeile din viața noastră care tind să-și lase pielea corpului… pe locul 2.

De ce uităm adeseori să ne îngrijim pielea corpului? Ce cosmetice naturale ar trebui să alegem pentru trup? Cum să evităm îmbătrânirea timpurie a pielii? Și cum arată o rutină corectă de îngrijire a pielii corpului? La toate aceste întrebări va răspunde mai jos echipa Ommia Skincare.

”Întotdeauna demachiază-te înainte să mergi la culcare!” • ”Curăță bine tenul dimineața, înainte de aplicarea machiajului” • ”Ai grijă să folosești cremă de protecție solară pe față, pentru a preveni îmbătrânirea timpurie a chipului!”. Cunoaștem aceste sfaturi pe de rost, iar cele mai multe dintre noi le-au tot auzit, iar și iar, de la prietene, colege, mame grijulii, mătuși simpatice, vedete de la televizor și influenceri din Social Media. 

Într-o industrie uriașă cum este cea a produselor cosmetice, care se preconizează că va atinge peste 185 de miliarde de dolari până în 2027, focusul producătorilor pare a fi orientat cu vehemență spre zona chipului, cu o paletă uriașă de produse destinate hidratării, corectării sau îngrijirii pielii feței – de exemplu, doar industria produselor de anti-aging pentru ten se preconizează că va ajunge la peste 88 de miliarde de dolari până în 2027. Femeile, mai ales, investesc sume uriașe pentru a avea grijă de tenul lor (hei, fetele din echipa Ommia sunt primele care recunosc acest lucru, nu vreți să știți cum arată dulăpioarele noastre de cosmetice pentru față), însă multe dintre noi tind să lase pe locul 2 îngrijirea pielii corpului – o decizie pripită, dacă ne gândim că pielea feței reprezintă doar 4.5% din totalul pielii corpului nostru. Ce se întâmplă cu restul de 95.5%?

Articolul de astăzi își propune să ridice înapoi pe piedestal frumusețea pielii voastre și să răspundă la întrebarea: ”De ce ar trebui să-mi îngrijesc cu la fel de multă atenție și pielea corpului meu?”. După o experiență de 5 ani în producția de unturi de corp create artizanal, cu ingrediente organice provenite din surse sustenabile, după interacțiunea cu sute de cliente și poveștile fiecăreia dintre ele despre frumusețe și acceptare, dorința noastră, a echipei Ommia Skincare, este să transmitem mai departe un mesaj simplu: ”Nu uita de corpul tău”.

De ce tindem să lăsăm deoparte îngrijirea pielii corpului?

Răspunsul simplu ar fi, pe scurt: pentru că de cele mai multe ori uităm sau pur și simplu n-avem timp. Suntem grăbite, trăim într-o perioadă tumultuoasă, iar cele mai multe dintre noi jonglează cu serviciul, familia, copiii, școala, proiectele și o paletă sâcâitoare de treburi administrative. Când să mai găsim timp și pentru o îngrijire corectă și meticuloasă a pielii corpului? Dacă și voi faceți parte din echipa celor care mereu lasă pe mâine îngrijirea corpului, pentru că pur și simplu au prea multe lucruri de rezolvat astăzi – vă înțelegem. Și noi am trecut pe acolo.

Răspunsul mai complicat s-ar putea să fie ceva mai incomod de digerat, pentru că ține de un set întreg de așteptări nerealiste proiectate în Media de industria cosmetică și susținute de duetul ”Photoshop – Filtre de Instagram”. Presiunea de a avea un chip perfect, impecabil, fără cusur este uneori atât de mare, încât investim timp și bani în îngrijirea tenului (care este la vedere, toți ceilalți pot să îl vadă) și tindem să lăsăm pe locul doi îngrijirea corpului (care, ce noroc, poate fi ascuns sub haine și păstrat doar pentru noi). Tocmai de aceea, misiunea noastră când am pornit Ommia a fost să echilibrăm această balanță neprietenoasă și să oferim corpului importanța și respectul pe care le merită.

Discrepanța între rutina de skincare pentru ten și rutina de skincare pentru corp.

Experiența cu sutele de cliente care ne-au cerut sfatul atunci când alegeau o rutină naturală, organică pentru corp ne-a confirmat o bănuială pe care o aveam demult: pielea corpului este pentru multe femei un fel de Cenușăreasă oropsită (pe principiul ”Dacă tot nu se vede, putem bine-mersi să o ignorăm, nu-i așa?”). Sondajele pe care le-am făcut printre clientele Ommia arată că femeile au tendința să nu urmeze neapărat o rutină de îngrijire pentru corp, să folosească mult mai puține produse decât pentru chip (ceea ce nu este rău deloc), dar să aleagă produse de o calitate mult mai slabă decât pentru ten (ceea ce nu este bine deloc).

Dacă la produsele pentru ten femeile sunt atente la brand și ingrediente, și optează pentru cremă naturală sau cosmetice naturale, atunci când aleg produsele pentru corp selecția tinde să nu mai fie la fel de riguroasă. Da, da, da, dacă vă ciuliți cu atenție urechile o să auziți cum corpul vostru strigă enervat că iar ați ales o loțiune ieftină, plină de chimicale, coloranți artificiali, alcool, parfum sau parabeni.

Ce înseamnă, mai exact, o piele a corpului neîngrijită?

Varianta scurtă a răspunsului este: acea piele care nu îți place și pe care nu vrei sau nu te simți confortabil s-o arăți nimănui. Varianta mai lungă a răspunsului se referă la cei trei stâlpi ai unei pieli fericite: hidratare, rutină, îngrijire corectă în funcție de tipologie. Dacă aceștia lipsesc, pielea corpului va ajunge, în timp, să fie crăpată, să se exfolieze, să aibă un aspect obosit și lipsit de vlagă. Vom avea de-a face cu o piele uscată, predispusă la erupții, vergeturi și enervanta senzație de mâncărime. 

Hainele ne ajută să ascundem toate aceste lucruri de restul lumii, dar stima de sine, încrederea în noi înșine și mulțumirea pe care o simțim când ne uităm în oglindă vor fi afectate de o piele uscată, fără tonus și fără energie, cu vergeturi și celulită. Vestea bună este că pielea se regenerează constant, la aproximativ fiecare 27 de zile. Însă nu porniți petrecerea prea repede: acest lucru nu înseamnă că toate greșelile făcute în îngrijirea pielii, cu voie sau fără voie, se vor șterge după 27 de zile. Însă ceea ce noi putem face este să întârziem procesul de îmbătrânire și să evităm să-i punem bețe în roate propriului corp, prin decizii înțelepte și informate.

Factorii care influențează sănătatea pielii.

Apa. Conținutul de apă din epiderm influențează funcția de barieră a pielii între mediul exterior și cel interior. Persoanele care beau puțină apă sunt predispuse la riduri, piele uscată și acea senzație de mâncărime, iar o piele nehidratată se poate crăpa și exfolia mult mai ușor.
Protecția solară. Cremele cu factor de protecție nu trebuie folosite doar când mergem la mare sau la piscină. Așa cum nu uităm să aplicăm o cremă cu SPF pe chip înainte să ieșim afară, nici pielea corpului care este expusă nu trebuie uitată în zilele însorite (mai ales dacă expunerea este între orele 10 și 16). 
Poluarea. Emisiile de carbon, factorii de mediu și stresul oxidativ ne agresează pielea zilnic (întreaga piele, nu doar pielea feței), iar consecințele pot varia, de la cazuri mai puțin grave, precum iritații sau îmbătrânirea prematură a pielii, până la afecțiuni severe, precum cancer. Stresul oxidativ constă în supraproducția de specii reactive de oxigen (ROS), care ne atacă organismul, fără posibilitatea unei reacții naturale de apărare a acestuia – iar Organizația Mondială a Sănătății chiar a tras un semnal de alarmă, anunțând că 92% din populația urbană a lumii nu respiră un aer curat, în conformitate cu standardele OMS.
Somnul. Hei, nu i se spune degeaba somn de frumusețe! Cercetările arată că persoanele care nu dorm suficient sunt percepute ca având mai multe riduri și o piele lipsită de fermitate și vitalitate. În plus, în timpul somnului pielea eliberează o cantitate mai mare de colagen, care previne apariția ridurilor și o ajută să pară mai tânără și mai luminoasă. Așa că încercați să încheiați mai repede sesiunile de ”Netflix & chill” și să îi acordați o sesiune de ”chill” propriei pieli.
Stresul. Stresul obosește și îmbătrânește, iar urmele lăsate de acesta pe chip și pe corp devin observabile cu ochiul liber după perioade lungi de anxietate și griji. Stresul influenţează negativ activitatea tuturor organelor din corp: atunci când sistemul nostru nervos este afectat de stres, în corp se eliberează un hormon de la nivelul glandei suprarenale (celebrul cortizol) care, în cantităţi mari, duce la îngrăşarea sau uscarea excesivă a pielii. Cortizolul diminuează producerea de acid hialuronic la nivelul pielii – cu rol în hidratare şi menţinerii pielii netede – ducând astfel la compromiterea funcţiei de barieră sau de hidratare a pielii. Pielea devine astfel mai permeabilă, mai mulţi agenţi iritanţi, alergeni, germeni pot pătrunde şi provoca daune sau pot agrava afecţiunile preexistente.
Produsele cosmetice de slabă calitate. Nu orice aplicăm pe pielea corpului nostru este și sănătos sau hrănitor pentru pielea corpului nostru. O mare parte din produsele cosmetice de pe piață au în componență parabeni, parfumuri sintetice, coloranți sintetici, alcool, și deși prima senzație pe care o oferă ar putea fi plăcută (miros frumos, lasă pielea catifelată), pe termen lung efectele lor pentru sănătatea noastră pot fi deosebit de periculoase.

Acesta a fost de fapt unul dintre motivele pentru care am lansat Ommia Skincare și am lansat primul unt de corp Ommia – am vrut să concepem niște produse pornind de la cele mai pure ingrediente organice, naturale sau din recolte sălbatice, fără parabeni, chimicale sau coloranți artificiali. Am vrut să promovăm îngrijirea simplă și eficientă. Am vrut să tratăm pielea cu respectul care i se cuvine, și să oferim mai departe o serie de cosmetice naturale, blânde și pure.

”Bun, și atunci eu ce fac? Cum ar trebui să îmi îngrijesc pielea corpului?”

Vestea bună este că pielea corpului nu are nevoie de o rutină complexă de îngrijire și nici de un areal întreg de produse pe care să le aplicăm în fiecare zi. Trebuie să fim atenți la calitatea produselor pe care le aplicăm pe piele, la tipologia propriei pieli, la semnalele de alarmă pe care aceasta le trage și la propria consecvență – trebuie să facem din îngrijirea pielii corpului un adevărat ritual, constant și consecvent, pentru a ne putea bucura de rezultatele sale și de o piele sănătoasă și îngrijită.

Iată mai jos câțiva pași pentru un ritual corect de îngrijire a pielii corpului.

  1. Folosirea unui săpun delicat. Dacă pielea voastră are tendința de a se usca, mai ales după duș sau baie, atunci este important să folosiți produse de curățare delicate. Cele mai bune sunt acele geluri bogate în lipide, fără săpun, care curăță fără să usuce, exfolieze sau să creeze senzație de disconfort.
  2. Pielea se tapotează cu grijă, nu se șterge agresiv. Știm, știm, suntem mereu pe fugă și vrem să terminăm dușul cât mai repede ca să ieșim odată pe ușă. Însă frecatul agresiv al pielii cu un prosop până când aceasta se usucă nu este deloc recomandat – încercați să uscați pielea tamponând cu delicatețe picioarele, pieptul și brațele cu un prosop moale.
  3. Hidratare corectă și zilnică. Pielea trebuie să fie hidratată zilnic – nu doar când simțim o senzație de mâncărime sau când vedem că se crapă. Un unt de corp blând, dar hidratant, va ajuta la refacerea filmului hidrolipic care acoperă epiderma. Nu uitați că toate tipurile de piele necesită hidratare, nu doar cele grase sau cu tendință de îngrășare. În laboratorul Ommia, de exemplu, producem în acest moment 5 unturi de corp organice, toată având o formulă hrănitoare, care hidratează, regenerează și îngrijește, în timp ce oferă cel mai înalt grad de siguranță și protecție.
  4. Exfoliere regulată. Exfolierea pielii corpului este și ea necesară, pentru a scăpa de pielea uscată, acumulată în special în timpul sezonului rece. O exfoliere corectă, regulată și blândă (practicată de 1-2 ori pe lună) va reda strălucirea și finețea pielii și  va pregăti pentru sezonul cald. De exemplu, noi chiar recomandăm folosirea unturilor noastre de corp Ommia în timpul băii sau dușului, pe pielea uscată sau umedă (pentru că niciunul dintre ele nu necesită ștergere sau spălare și pot fi lăsate pe piele, să o hidrateze și catifeleze – iar unul dintre trucurile noastre este să le combinăm cu puțină sare sau zahăr (de granulație