La nici două săptămâni după ce a aflat că este însărcinată, una dintre bunele noastre prietene a început să folosească riguros, de două ori pe zi, o cremă anti-vergeturi. În grupurile de suport pentru femeile însărcinate, întrebarea ”Ajutor, cum fac să evit vergeturile de pe abdomen?!” pare să fie în top 3, chiar acolo alături de ”Oare cum îmi dau seama că a început travaliul?” și ”La ce maternitate ar trebui să nasc?”. Iar Inboxul echipei Ommia este plin-ochi de mesaje de la femei care vor să știe ce ritual de îngrijire ar trebui să urmeze pentru a nu rămâne cu vergeturi și celulită după cele 9 luni de sarcină.

Adevărul este că, statistic vorbind, 43% dintre femeile însărcinate vor dezvolta vergeturi în primele 24 de săptămâni de sarcină. 87% dintre mamele înscrise într-un studiu al Universității din Pittsburgh au mărturisit că, la doi ani după naștere, abdomenul lor tot n-a revenit la forma și starea dinainte. Așa că articolul de față își propune să clarifice conceptul de vergeturi de sarcină, să separe miturile de realitate, să vă arate cum trebuie să ne îngrijim pielea în timpul sarcinii și după sarcină, dar și să vină în ajutor cu sfaturi, ponturi și rutine simple și eficiente.

Îngrijirea pielii în timpul sarcinii: are sens să-mi bat capul cu vergeturile sau nu?

Există două tabere în ceea ce privește inesteticele vergeturi de sarcină sau celulita de sarcină: sunt cei care spun că da, trebuie să luptăm din prima împotriva lor cu găleți întregi de produse cosmetice anti-vergeturi – și cei care pariază pe genetică și susțin că orice ai face, dacă în familia ta au existat cazuri de vergeturi pe abdomen, cel mai probabil le vei face și tu, așa că lasă untul de corp jos din mână, cumpără-ți niște bluze mai lungi și asta este, împacă-te cu ideea.

Echipa Ommia nu a vrut să se împace cu această idee pentru că adevărul este, ca de obicei, undeva la mijloc. Vergeturile apar atunci când pielea este afectată de o întindere prea rapidă – mai exact, când stratul de mijloc al pielii (dermul) se întinde foarte mult, iar fibrele de colagen se rup. Tocmai de aceea, ele pot apărea în timpul sarcinii nu doar pe abdomen, ci și pe sâni, șolduri, fese, coapse sau brațe (grozav, Mamă Natură, mulțumiiiim!). 

Așadar, ce putem totuși să facem împotriva vergeturilor de sarcină și a crăpăturilor din pielea întinsă? În primul rând, să nu o ascultăm pe vecina de la 2 care se jură că nu a folosit nicio cremă în viața ei și uite, are pielea impecabilă. Și în al doilea rând, putem să ne ajutăm corpurile să gestioneze mai bine întinderea bruscă a pielii abdomenului pregătindu-ne din timp, ca aceasta să fie mai hidratată, mai elastică, mai puternică. Această ”pregătire” care pornește de fapt din grijă și respect pentru pielea noastră a fost și motivul pentru care, acum 5 ani, am definitivat formula Untului de Corp Mother&Child, pe care l-am lansat apoi în 2020. Formula organică de îngrijire a pielii îmbogățită cu Vitamina E este una blândă, hipoalergenică și non-iritantă, perfectă pentru perioada sarcinii, alăptării dar și pentru pielea sensibilă a bebelușilor. Este produsul nostru cel mai vândut și cel mai apreciat, pentru că realmente ajută femeile însărcinate și mamele să se simtă mai bine, mai frumoase, mai încrezătoare.

Ce se întâmplă cu pielea mea în timpul sarcinii?

La început, pare că mai nimic. Multe sarcini încep să fie ușor vizibile de-abia după săptămâna a 12-a, când femeile încep să simtă o oarecare îngroșare a taliei, așa că până atunci cele mai multe viitoare mămici nu se îngrijorează în ceea ce privește vergeturile și nu simt nevoia să își îngrijească pielea cu ulei hidratant sau cremă de corp. Totuși, hidratarea atentă a pielii ar trebui să înceapă încă de când veți auzi primele bătăi de inimă ale fătului la ecograf – în sarcină, nivelul ridicat de hormoni va duce la slăbirea fibrelor de la nivelul pielii (chiar dacă nu vedeți acest lucru cu ochiul liber) și deschide astfel calea către vergeturile nedorite.

Săptămânile de sarcină 28-30 sunt cele în care mamele se pregătesc de concediul prenatal – și, de asemenea, cele în care cele mai multe dintre ele dau iama la raionul de creme pentru vergeturi. Abdomenul este din ce în ce mai întins, pielea poate părea mai subțire și cu o ușoară nuanță de roz în unele locuri, iar viitoarea mămică poate simți mâncărimi sau iritații. Acestea ar putea fi primele semne care prevestesc apariția vergeturilor.

Când am conceput Untul de Corp Mother&Child am luat în considerare aceste perioade firești de transformare a pielii femeilor însărcinate și i-am stabilit formula astfel încât să acopere cât mai multe nevoi. Untul de Shea, Untul de Cocos Virgin și Uleiul de Migdale Dulci din componența Mother & Child hrănesc pielea în profunzime și o vor lăsa mătăsoasă și catifelată încă de la prima folosire – este ideal pentru primul trimestru de sarcină, când începem să pregătim pielea pentru efortul pe care îl va face mai târziu. Când abdomenul deja începe să se mărească, untul va aduce multă alinare: pielea întinsă, crăpată și dureroasă a femeilor însărcinate își va recăpăta elasticitatea, finețea, iar senzația de mâncărime va fi ameliorată. În plus, am adăugat în untul nostru vitamina E (Tocopheryl Acetate), adică unul dintre puține ingrediente cu efecte dovedite în diminuarea și estomparea vergeturilor, mai ales dacă este aplicat preventiv, înainte ca vergeturile să se formeze în stadiile avansate ale sarcinii. 

La un an după ce am lansat Untul de Corp Mother&Child, echipa noastră a pregătit și un ulei de corp fin și hidratant, Love Bump, care poate fi aplicat cu lejeritate și care este absorbit rapid, așadar recomandarea noastră este să le alternați în funcție de felul în care vă simțiți pielea: dacă este mai uscată și mai lipsită de tonus, folosiți untul de corp, iar dacă simțiți nevoia de o hidratare rapidă și ușoară, folosiți uleiul de corp.

Vreau să-mi îngrijesc pielea, dar mai important este să-mi protejez copilul! Ce produse ar trebui să al