La nici două săptămâni după ce a aflat că este însărcinată, una dintre bunele noastre prietene a început să folosească riguros, de două ori pe zi, o cremă anti-vergeturi. În grupurile de suport pentru femeile însărcinate, întrebarea ”Ajutor, cum fac să evit vergeturile de pe abdomen?!” pare să fie în top 3, chiar acolo alături de ”Oare cum îmi dau seama că a început travaliul?” și ”La ce maternitate ar trebui să nasc?”. Iar Inboxul echipei Ommia este plin-ochi de mesaje de la femei care vor să știe ce ritual de îngrijire ar trebui să urmeze pentru a nu rămâne cu vergeturi și celulită după cele 9 luni de sarcină.
Adevărul este că, statistic vorbind, 43% dintre femeile însărcinate vor dezvolta vergeturi în primele 24 de săptămâni de sarcină. 87% dintre mamele înscrise într-un studiu al Universității din Pittsburgh au mărturisit că, la doi ani după naștere, abdomenul lor tot n-a revenit la forma și starea dinainte. Așa că articolul de față își propune să clarifice conceptul de vergeturi de sarcină, să separe miturile de realitate, să vă arate cum trebuie să ne îngrijim pielea în timpul sarcinii și după sarcină, dar și să vină în ajutor cu sfaturi, ponturi și rutine simple și eficiente.
Îngrijirea pielii în timpul sarcinii: are sens să-mi bat capul cu vergeturile sau nu?
Există două tabere în ceea ce privește inesteticele vergeturi de sarcină sau celulita de sarcină: sunt cei care spun că da, trebuie să luptăm din prima împotriva lor cu găleți întregi de produse cosmetice anti-vergeturi – și cei care pariază pe genetică și susțin că orice ai face, dacă în familia ta au existat cazuri de vergeturi pe abdomen, cel mai probabil le vei face și tu, așa că lasă untul de corp jos din mână, cumpără-ți niște bluze mai lungi și asta este, împacă-te cu ideea.
Echipa Ommia nu a vrut să se împace cu această idee pentru că adevărul este, ca de obicei, undeva la mijloc. Vergeturile apar atunci când pielea este afectată de o întindere prea rapidă – mai exact, când stratul de mijloc al pielii (dermul) se întinde foarte mult, iar fibrele de colagen se rup. Tocmai de aceea, ele pot apărea în timpul sarcinii nu doar pe abdomen, ci și pe sâni, șolduri, fese, coapse sau brațe (grozav, Mamă Natură, mulțumiiiim!).
Așadar, ce putem totuși să facem împotriva vergeturilor de sarcină și a crăpăturilor din pielea întinsă? În primul rând, să nu o ascultăm pe vecina de la 2 care se jură că nu a folosit nicio cremă în viața ei și uite, are pielea impecabilă. Și în al doilea rând, putem să ne ajutăm corpurile să gestioneze mai bine întinderea bruscă a pielii abdomenului pregătindu-ne din timp, ca aceasta să fie mai hidratată, mai elastică, mai puternică. Această ”pregătire” care pornește de fapt din grijă și respect pentru pielea noastră a fost și motivul pentru care, acum 5 ani, am definitivat formula Untului de Corp Mother&Child, pe care l-am lansat apoi în 2020. Formula organică de îngrijire a pielii îmbogățită cu Vitamina E este una blândă, hipoalergenică și non-iritantă, perfectă pentru perioada sarcinii, alăptării dar și pentru pielea sensibilă a bebelușilor. Este produsul nostru cel mai vândut și cel mai apreciat, pentru că realmente ajută femeile însărcinate și mamele să se simtă mai bine, mai frumoase, mai încrezătoare.
Ce se întâmplă cu pielea mea în timpul sarcinii?
La început, pare că mai nimic. Multe sarcini încep să fie ușor vizibile de-abia după săptămâna a 12-a, când femeile încep să simtă o oarecare îngroșare a taliei, așa că până atunci cele mai multe viitoare mămici nu se îngrijorează în ceea ce privește vergeturile și nu simt nevoia să își îngrijească pielea cu ulei hidratant sau cremă de corp. Totuși, hidratarea atentă a pielii ar trebui să înceapă încă de când veți auzi primele bătăi de inimă ale fătului la ecograf – în sarcină, nivelul ridicat de hormoni va duce la slăbirea fibrelor de la nivelul pielii (chiar dacă nu vedeți acest lucru cu ochiul liber) și deschide astfel calea către vergeturile nedorite.
Săptămânile de sarcină 28-30 sunt cele în care mamele se pregătesc de concediul prenatal – și, de asemenea, cele în care cele mai multe dintre ele dau iama la raionul de creme pentru vergeturi. Abdomenul este din ce în ce mai întins, pielea poate părea mai subțire și cu o ușoară nuanță de roz în unele locuri, iar viitoarea mămică poate simți mâncărimi sau iritații. Acestea ar putea fi primele semne care prevestesc apariția vergeturilor.
Când am conceput Untul de Corp Mother&Child am luat în considerare aceste perioade firești de transformare a pielii femeilor însărcinate și i-am stabilit formula astfel încât să acopere cât mai multe nevoi. Untul de Shea, Untul de Cocos Virgin și Uleiul de Migdale Dulci din componența Mother & Child hrănesc pielea în profunzime și o vor lăsa mătăsoasă și catifelată încă de la prima folosire – este ideal pentru primul trimestru de sarcină, când începem să pregătim pielea pentru efortul pe care îl va face mai târziu. Când abdomenul deja începe să se mărească, untul va aduce multă alinare: pielea întinsă, crăpată și dureroasă a femeilor însărcinate își va recăpăta elasticitatea, finețea, iar senzația de mâncărime va fi ameliorată. În plus, am adăugat în untul nostru vitamina E (Tocopheryl Acetate), adică unul dintre puține ingrediente cu efecte dovedite în diminuarea și estomparea vergeturilor, mai ales dacă este aplicat preventiv, înainte ca vergeturile să se formeze în stadiile avansate ale sarcinii.
La un an după ce am lansat Untul de Corp Mother&Child, echipa noastră a pregătit și un ulei de corp fin și hidratant, Love Bump, care poate fi aplicat cu lejeritate și care este absorbit rapid, așadar recomandarea noastră este să le alternați în funcție de felul în care vă simțiți pielea: dacă este mai uscată și mai lipsită de tonus, folosiți untul de corp, iar dacă simțiți nevoia de o hidratare rapidă și ușoară, folosiți uleiul de corp.
Vreau să-mi îngrijesc pielea, dar mai important este să-mi protejez copilul! Ce produse ar trebui să aleg?
Iată una dintre întrebările pe care le primim des de la femeile însărcinate din comunitatea Ommia – și aceasta a fost chiar întrebarea pe care și noi am analizat-o luni în șir înainte de a scoate pe piață Untul de Corp Mother&Child. Cele mai recomandate produse pentru estomparea vergeturilor sunt cremele cu retinoizi, care sunt derivate din Vitamina A și care ajută la reconstrucția colagenului astfel încât pielea să își recapete aspectul normal. Rezultatele sunt vizibile în câteva luni, făcând din aceste produse un real succes, însă ele sunt complet interzise în sarcină din cauza efectelor secundare care pot afecta fătul. Deci un mare nu.
În general, cremele pentru vergeturi tradiționale, din farmacie, sunt certificate și testate dermatologic, însă vă sfătuim să fiți totuși atente la lista de ingrediente: unele chimicale din cosmetice pot fi absorbite la nivelul pielii, pot ajunge în circulația sanguină și pot afecta creșterea fătului, cum ar fi parfumul, parabenii, alcoolul, coloranții artificiali, acidul retinoic și ingrediente iritante. Deci iarăși un mare nu.
Si atunci ce putem folosi? Orientați-vă către produse naturale, organice, cu ingrediente cât mai simple, dar a căror formulă să fie totuși eficientă – hei, nu ne ajută cu nimic dacă ne masăm pe burtă cu o infuzie de plante minunate care nu fac NIMIC pentru vergeturile noastre, nu-i așa? Pentru Untul de Corp Mother&Child am gândit, de exemplu, o formulă sigură pentru mamă și copil, blândă și naturală: am selectat doar cele mai pure ingrediente organice, naturale sau din recolte sălbatice, fără parabeni, chimicale sau coloranți artificiali, fără uleiuri esențiale, fără alcool: Unt de shea (Butyrospermum Parkii), Unt de cocos virgin (Cocos Nucifera), ulei de migdale dulci (Prunus Amygdalus Dulcis), vitamina E (Tocopheryl Acetate), ceară organică de albine (Cera alba). Atât. Este de-ajuns.
Cât de periculos poate fi naturalul?
Vrem tot ce-i mai bun pentru copiii noștri – dar adevărul este că, de multe ori, ”natural” nu înseamnă neapărat și ”sănătos pentru mamă și copil”. Există în acest moment o întreagă dezbatere vizavi de uleiurile esențiale și pericolul folosirii acestora în sarcină și alăptare – o discuție cât se poate de pertinentă, având în vedere că studiile pe gravide sunt extrem de greu de realizat. Așa că echipa Ommia a mers pe protocolul obișnuit al cercetătorilor din industria produselor cosmetice și a plecat de la prezumția că toți compușii din uleiurile esențiale trec de placentă și ajung la bebeluș, exact așa cum ajung nutrienții, apa și oxigenul. Când vorbim despre uleiuri esențiale în sarcină, precauția este cuvântul cheie, de aceea Untul de Corp Mother&Child nu conține uleiuri esențiale, iar Uleiul de Corp Love Bump conține un singur ulei esențial, cel de mandarină roșie, adică unul dintre puținele uleiuri esențiale permise în sarcină.
Întotdeauna trebuie să ținem cont de tipul de ulei folosit, de dozaj și de modalitatea de aplicare. Uleiurile esențiale care nu ar trebui folosite niciodată pe timpul sarcinii și alăptării sunt cele de anason, anason stelar, mesteacăn, semințe de morcov, scorțișoară, fenicul, oregano, salvie (lista este mai lungă, însă le-am lăsat aici doar pe cele mai cunoscute). Ele nu trebuie niciodată ingerate (rata de absorbție este de 95% în acest caz) și nu trebuie folosite nediluate (diluția maximă recomandată pe timpul sarcinii este de 1%).
Cum arată o rutină corectă de îngrijire a pielii în timpul sarcinii și după sarcină?
Simplă, blândă și naturală! Vă recomandăm să masați pielea abdomenului de cel puțin 3-4 ori pe săptămână cu un produs natural, cum este Untul de Corp Mother&Child de la Ommia. Pe măsură ce sarcina evoluează, s-ar putea să simțiți nevoia să adăugați mai mult unt sau să îl aplicați și pe alte zone care ar putea fi afectate de vergeturi, cum ar fi coapsele, fesele, brațele sau sânii.
Pe măsură ce intrați în trimestrul al doilea de sarcină, vă recomandăm să masați pielea cu un produs hidratant în fiecare zi – pentru că acestea vor fi momentele în care ea va fi supusă unei tensiuni constante. Unele cliente Ommia ne-au povestit că folosesc Uleiul de Corp Love Bump dimineața, pentru că este mai lejer, și Untul de Corp Mother&Child seara, fiind mai onctuos, așa că noi vă recomandăm să alegeți Pachetul Love Mom (format dintr-un Unt de Corp Mother&Child și un Ulei de Corp Love Bump) ca să le alternați în funcție de nevoile pielii voastre. Continuați această rutină și după sarcină, când burta se va retrage încet-încet, iar pielea va avea nevoie de multă hidratare și elasticitate. Dacă vă simțiți în stare, masați-vă energic coapsele, fesele și nu uitați de zona sânilor, unde de multe ori apar vergeturi în timpul perioadei de alăptare.
Alte sfaturi și ponturi pentru cât mai puține vergeturi de sarcină.
Una dintre regulile de bază ale cosmeticii este: e mult mai ușor să previi ridurile, vergeturile sau celulita decât să le reduci după ce au apărut. Ce mai puteți face ca să vă asigurați că luptați cât mai eficient împotriva factorilor genetici este să oferiți pielii și corpului vostru un context cât mai sănătos: în timpul sarcinii beți multe lichide, mâncați cât mai multe fructe și legume crude, alegeți mâncare cât mai puțin procesată, dormiți măcar 7-8 ore în fiecare zi, faceți sport. Deși după naștere, știm prea bine, totul o ia razna și mamele au noroc dacă leagă 2-3 ore de somn în primele luni, încercați măcar să rămâneți hidratate, să aveți la îndemână o sticlă cu apă și să cereți ajutorul ori de câte ori simțiți că aveți nevoie de un moment doar pentru voi.
Purtați-vă vergeturile cu mândrie și încredere!
Este natural și firesc să vrem să scăpăm de vergeturile de sarcină, dar adevărul este că ele sunt, până la urmă, naturale și firești. Este greu să te lupți cu predispoziția genetică mai ales dacă nu ai ajuns la informațiile corecte înainte de a rămâne însărcinată și mai ales este greu să repari dacă nu ai prevenit la timp. Unele vergeturi nu se vor duce niciodată – și aici vrem să le salutăm pe mamele care au avut sarcini dificile, cu gemeni sau tripleți, sau mame cu pielea extrem de sensibilă – dar ceea ce putem face după o asemenea experiență este să reparăm, să vindecăm, să îngrijim și să protejăm. Untul de Corp Mother&Child de la Ommia exact asta face: previne, dar și repară. Pregătește pielea, dar o și alină.
Dincolo de produse cosmetice, uleiuri esențiale, rutine de hidratare și îngrijire, ceea ce ne rămâne de făcut este să ne iubim și respectăm corpurile, oricum ar fi ele. Vergeturile de sarcină sunt de fapt dovada minunată a unui corp puternic, care a conceput, crescut și născut un copil sănătos. Așa că purtați-le cu mândrie, sunt semnele transformării voastre în mame.
Articol scris de Cătălina Bucur (@sunnysideup)